Csobánc Népdalkör

A Csobánc Népdalkör 2003-ban alakult Diszelben. Vezető: Kócs Ida.
A megalakulás óta eltelt 10 év alatt jelentős eredményeket ért el.

Tapolca – Diszel városrész önkormányzati képviselőjének közreműködésével készült rendkívül szép és jól variálható zalai népviseletük. Mindenkori szereplésüknek méltó kiegészítője ez a ruha.
A dalkör rendszeres fellépője a tapolcai rendezvényeknek, környékbeli falunapoknak, borfesztiváloknak. Szívesen énekelnek a helyi szociális otthonokban, amelyeknek rendezvényein nagy tisztelettel és szeretettel fogadják őket, mert színesebbé, változatosabbá teszik a gondozottak életét.
Évente házigazdái a Pünkösdi Dalostalálkozónak, amelyen rendszeresen fellépnek a Kórusok Országos Tanácsának kitüntetettjei és a Vass Lajos Népzenei Szövetség által elismert népdalkörök.
Évente 20-25 alkalommal lépnek fel. Műsoraikkal messze viszik lakóhelyük hírnevét és szívesen terjesztik egy-egy tájegység dalait. A rendszeres és kitartó munka eredménye, hogy már az átszervezés évében, 2003 április hónapban az első nagy megmérettetésen, Tatabányán az Országos Vass Lajos Népzenei Minősítőn ezüst fokozatra értékelte a zsűri a dalkör teljesítményét.
További eredményeik a minősítés szerint:
2004 április – Tatabánya -Ezüst fokozat
2005 október – Berhida -Ezüst fokozat
2006 május – Tatabánya -Arany fokozat
2007 október – Sümeg -Arany fokozat
2008 május – Sümeg -Arany fokozat
2009 május – Magyarpolány -Arany fokozat
2012 május – Győr -Arany fokozat
a KÓTA minősítése szerint.
A KÓTA felkérésére 2009-ben a Zenei Világnapon Sellyén átvették a Kórusok és Népzenei Együttesek Országos Szövetsége által alapított népzenei stafétát, amelyet városunkban egy éven át őriztek.
2010-ben az a megtiszteltetés érte az együttest, hogy megrendezhette a Tamási Áron Művelődési Központ munkatársaival közösen a KÓTA által szervezett Országos Népzenei Hangversenyt, ahol nyolc arany és Aranypáva minősítéssel büszkélkedő együttes lépett fel. Városunk büszke lehetett arra, hogy a szervezők ilyen rangos találkozó helyszínévé választották Tapolcát!
2011-ben a Város Napja ünnepi rendezvényen a “Tapolca Közművelődéséért” kitüntetésben részesült a Csobánc Népdalkör, amelynek tagjai rendszeres fellépői a tapolcai és környéki rendezvényeknek. Műsoraikban a magyar népdalkincs széles repertoárját felvonultatják, különösen sokat foglalkoznak a Balaton-felvidéki népdalok gyűjtésével, hagyományának ápolásával, őrzésével.
Az elismerő kitüntetés dokumentumait az együttes nevében Szokoliné Kócs Ida vette át Sólyom Károly alpolgármestertől.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*